5 tipů jak vybrat kvalitní olivový olej

ako vybrat kvalitny olivovy olej
28. února 2020 0 komentářů

Jak si vybrat kvalitní olivový olej v obchodě

Obchody nabízejí mnoho olivových olejů, často se neumíme zorientovat, který z těchto olejů může být ten vhodný společník v kuchyni. Toto shrnutí považujte za jakési vodítko, které by nám mohlo pomoci při výběru kvalitního olivového oleje v obchodě.

Vždy si vyberte extra panenský

Přívlastek extra panenský při olivových olejích znamená čistou přírodní šťávu vymačkanou z oliv pouze mechanickými postupy při zachování teploty, času a určitých postupů výroby. Je to nejvyšší a nejkvalitnější forma oleje, která má určené přísné parametry.

Vyhněte se směsi z EU a mimo EU

Mnoho olivových olejů nese označení “Směs z EU nebo mimo EU”. Vždy se zaměřte na extra panenské olivové oleje pocházejícího v konkrétní zemi. I když to neznamená kvalitu, je to minimum, které může znamenat, že tento olej bude kvalitní.

Dívejte po zeměpisných certifikátech

Kvalitní olivový olej by neměl mít problém nosit certifikát “chráněné označení původu”, avšak jsou i výjimky: pokud v dané lokalitě neexistuje toto označení nebo pokud to producent nechce platit. Určitě je to však jeden z dobrých znaků toho, že daný olej může být kvalitní.

Ověřte si podmínky skladování

Olivový olej má 4 hlavních nepřátel: slunce, teplo, vzduch a čas. Tyto 4 veličiny znehodnocují olivový olej a pomáhají k jeho postupné oxidaci. Proto správným skladováním můžeme prodloužit nebo zachovat jeho čerstvost a parametry, které potřebujeme.
Láhev oleje skladovaná venku v turistických lokalitách nemůže obsahovat dobrý olej i přesto, že původně byl kvalitní.

Kupujte si olej od někoho, komu důvěřujete

Jediný stoprocentní důkaz o tom, zda to, co máme v láhvi je kvalitní olivový olej, je biochemická analýza. Vše ostatní je o důvěře. Záleží na tom jaký člověk daný olej vyrábí nebo prodává, jestli je to dobrý obchodník, kvalitní producent, dobrý technolog, zda je dostatečně vzdělaný v problematice, která se každoročně posouvá o nové výzkumy. Důvěra je jednou z nejsilnějších vazeb, protože lidé kupují od lidí, kterým důvěřují. Obzvláště při olivových olejích, kde často ani výrobce neví o čem mluví. Setkal jsem se s mnoha výrobci, který tvrdili každý něco jiného, ​​často měli staré informace a je to trochu směšné, pokud si uvědomíme, že tito lidé stojí na vrcholu pyradmídy v očích zákazníků.

Musím říci, že koupit si kvalitní olivový olej v obchodě na základě etikety na lahvi je téměř nemožné. Nic negarantuje, že ten či ten olej je dobrý, nebo že je jeden ze světových top olejů, které znají odborníci. U nás na Oleamo.sk vybíráme oleje, které jsou dlouhodobě vysoko v očích odborníků na celém světě a které splňují naše kritéria výběru. Při každém producentovi jsme si stanovili určité parametry, které sledujeme a tím víme garantovat vysokou kvalitu olivových olejů v naší nabídce.

Doporučené publikace, kde najdete kvalitní olivové oleje

Flos Olei – Marco Oreggia a Laura Marinelli už léta sestavují přední světovou ročenku, která sleduje dění na trhu a jednotlivých producentů z celého světa. Jedna z nejzásadnějších publikaci.
Gambero Rosso – vynikající průvodce kvalitním olivovým olejem z Itálie, velmi široký záběr na italském trhu
Evooleum – patří určitě mezi přední soutěže v jejich publikaci můžete najít velmi kvalitní oleje
Der Feinschmecker – zásadní publikace na německém trhu

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.